Zo houd je je matras in topconditie

Handige onderhoudstips voor je matras en topdekmatras

Gefeliciteerd met je nieuwe (topdek)matras!

Om zo lang mogelijk van je matras te genieten, delen we enkele onderhoudstips.

Gebruik bescherming voor je matras

Bescherm je matras of topdekmatras met een molton en matrasbeschermer. Dit zorgt ervoor dat transpiratie of ander vuil niet gelijk in je matras trekt, handig! Ook zijn matrasbeschermers en moltons makkelijker te reinigen. Je kunt ze gemakkelijk in de wasmachine wassen. Een matrasbeschermer kun je het beste maandelijks wassen en een molton tweewekelijks.

De hoes van je (topdek)matras wassen

Als je (topdek)matras een hoes heeft kun je deze ook met enige regelmaat wassen. Wij raden aan om dit eens in de paar maanden een keer te doen. Als je gebruik maakt van een matrasbeschermer en/of molton hoef je de hoes van je matras minder vaak te wassen. Check voor het wassen altijd het waslabel. Twijfel je? Vraag dan om advies bij ons in de winkel, dan kunnen we je van persoonlijk advies voorzien.

Wassen op 60 graden of niet?

Was die je hygiënisch schoon wilt krijgen kun je het beste op 60 graden wassen. Huisstofmijt en bacteriën gaan op deze manier dood. Voor het milieu wil je het liefst zo koud mogelijk wassen, wat is nu het beste? Bij stoffen die niet direct de huid aanraken (zoals een matrasbeschermer of molton) kun je de was best eens kouder zetten. Wissel dit wel af met wasjes die je op 60 graden draait, zodat het beddengoed wel met enige regelmaat hygiënisch wordt gereinigd.

Stofzuig het matras regelmatig op een lage stand

Je wilt natuurlijk niet oneindig blijven wassen en zo’n matras is best moeilijk om te reinigen. Gebruik daarom een zacht mondstuk om haren, stof of losse vuiltjes van het bed en het matras te verwijderen. Het liefst op een zo laag mogelijke stand om de stof niet te beschadigen. Stofzuigen helpt ook om huisstofmijt te verwijderen.

Het matras reinigen

Je kunt het beste een professioneel bedrijf inhuren om je matras volledig te laten reinigen. Bijvoorbeeld een keer per jaar. Dat is lekker makkelijk en dan weet je zeker dat het goed gaat. Gebruik een topdekmatras op gestoffeerde matrassen en bescherm deze met een matrasbeschermer en een molton. Bij de traditionele matrassen (niet gestoffeerd) zijn een molton of matrasbeschremer ook zeker aan te bevelen. De matrasbeschermer en molton bieden in beide gevallen de juiste bescherming, zodat je het matras dan minder vaak hoeft te reinigen.

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Het kan soms gebeuren dat er vlekken in het matras komen. Vaak is een vochtige doek al voldoende om kleine vlekken te verwijderen. Voor grote vlekken kun je beter geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken. Gebruik liever een speciale reiniger voor het matras of bijvoorbeeld zout of soda. Strooi dit op het matras, waardoor het vocht wordt opgenomen. Daarna kun je met de stofzuiger het zout of de soda weer verwijderen. Voorkom dat je teveel water gebruikt, want dan is het matras moeilijk droog te krijgen. Krijg je de vlek er niet uit of is de vlek te groot? Vraag dan om advies bij ons in de winkel, we helpen je graag.

Draai het matras

Een matras is vaak opgebouwd uit verschillende lagen en zones om je de juiste ondersteuning te bieden. Die lagen bepalen namelijk de flexibiliteit van het matras. Soms zijn de lagen symmetrisch en kun je het matras dus omkeren om deze gelijkmatiger te kunnen beslapen. Bij andere matrassen is roteren voldoende. We raden je aan om na 10 jaar je matras te vervangen. Zo voorkom je rug- en nekklachten en daarnaast is het ook hygiënischer.

Sla je dekbed regelmatig open

Een bed kan veel vocht en warmte vasthouden, sla daarom regelmatig je dekbed open en laat het even doorluchten. Het is eigenlijk nog beter om tegelijkertijd ook het raam open te zetten. Zo kan er frisse lucht naar binnen. Die frisse lucht geeft ook weer energie en zorgt ervoor dat je lekker actief kunt zijn.

Vragen over het onderhouden van je matras? Bezoek één van onze winkels. We helpen je graag op weg.

Wil je nog meer slaapcomfort ervaren? Bekijk onze collectie topdekmatrassen.