Zo houd je je hoofdkussen in topconditie

Handige onderhoudstips voor je hoofdkussen

Gefeliciteerd met je nieuwe hoofdkussen!

Om zo lang mogelijk van je kussen te genieten, delen we enkele onderhoudstips.

Gebruik een extra kussensloop voor je hoofdkussen.

Bescherm je kussen met een molton kussensloop of extra kussensloop. Daarmee bescherm je het kussen beter tegen transpiratie, een vettige huid of vuiltjes. Was de onderste molton kussensloop met enige regelmaat. Wij raden aan om dit minimaal twee keer per maand te doen. De bovenste kussensloop kun je het beste elke week wassen. Heb je last van een onrustige huid? Probeer je kussensloop dan eens twee tot drie keer per week te wassen.

“De verschillende type vullingen bepalen hoe je het hoofdkussen het beste kunt wassen. Volg dus altijd goed de wasinstructies op. En neem de tijd om het goed te laten drogen.”

Synthetisch hoofdkussen wassen

Je kunt meestal zelf je kussens wassen, als deze een synthetische vulling heeft. Wij raden aan om dit elke twee tot drie maanden eens te doen. Controleer vooraf goed het waslabel. Als het kussen niet in de wasmachine kan, kun je het beste naar de stomerij om je hoofdkussen eens in de zoveel tijd te reinigen.

Als je het kussen wel zelf gaat wassen, moet je voorzichtig zijn met wassen. Een mild programma werkt het beste, dit zorgt namelijk voor vormbehoud van het kussen. Het drogen is voornamelijk belangrijk. Droog het kussen in de droger op een lage stand met een droge handdoek, zodat deze goed droogt. Stop er twee schone tennisballen of wasballen bij, om de vorm van het kussen te behouden. 
Zet zowel bij het wassen als dogen de rits van het kussen vast met een veiligheidsspeld. Op deze manier kun je de vulling in het kussen laten zitten.

Zitten er grote vlekken in het kussen en kom je er niet helemaal uit? Bezoek de winkel of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Donzen hoofdkussen wassen

Wanneer het wasetiket dit vermeldt kun je een donzen hoofdkussens zelf wassen, maar je moet hier wel erg voorzichtig mee zijn. Als je er zeker van wilt zijn dat dit goed gebeurt, kun je het kussen het beste naar de stomerij brengen. Was je het kussen toch liever zelf? Gebruik dan alleen een wasprogramma voor fijne- of wolwas. Daarnaast is het verstandig om een mild wasmiddel te gebruiken, omdat het dons anders beschadigd kan raken. Gebruik ook absoluut geen wasverzachter. Ook hierdoor kan het dons beschadigen. Stop twee schone tennisballen of wasballen bij de kussens in de wasmachine, zodat de vorm van het kussen blijft behouden. Droog de kussens in de droger en stop ook hier twee tennisballen of droogballen bij, zodat de vulling lekker luchtig blijft. Heb je geen droger? Plaats het kussen dan buiten over een wasrek of op een schone tafel. Doe dit wel uit de zon om te voorkomen dat de kussens verkleuren en de donsveren beschadigen door de warmte. Klop de kussens na het wassen en drogen goed op, zodat ze weer in de oorspronkelijke staat herstellen. Heb je vragen over het wassen van je hoofdkussen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Op welke temperatuur was ik mijn kussen?

Check voordat je het kussen gaat wassen altijd het waslabel, vrijwel alle kussens kunnen op 60 graden gewassen worden. Als je allergisch bent is het goed om dit aan te houden. Bij deze temperatuur dood je bacteriën en huisstofmijt namelijk.

Stofzuig het kussen regelmatig op een lage stand

Als het wassen van je hoofdkussen moeilijk gaat, is dit een fijn alternatief! Gebruik hiervoor een mondstuk zonder borstel om haren, stof of andere vuiltjes van het kussen te verwijderen. Het liefst op een zo laag mogelijke stand. Stofzuigen helpt ook om huisstofmijt te verwijderen.

Buiten luchten

Laat je kussen met enige regelmaat buiten luchten. Hang ze bijvoorbeeld aan het wasrek of leg de kussens op een schone tafel. Zo kan het kussen zonder gewassen te worden, toch lekker fris aanvoelen. Echter haal je hiermee geen vuil weg, maar het voelt wel prettig en fris aan. Leg het kussen nooit in de volle zon, maar altijd in de schaduw. Zorg er ook voor dat het droog is buiten, als het te vochtig is, heb je kans dat het kussen ook vochtig wordt.

Klop je kussen regelmatig op

Klop elke dag je kussen even op, dit zorgt ervoor dat de vulling goed verdeeld blijft en daardoor slaap je lekkerder. Het is beter voor het kussen en beter voor jou. Ook houd je hiermee goed in de gaten of het kussen nog veerkrachtig genoeg is. Na ongeveer drie jaar is het tijd om het kussen te vervangen. Dit is niet alleen hygienischer maar het kussen ondersteunt na een aantal jaar ook minder goed. Hierdoor kun je klachten krijgen. Als je nek- en schouderklachten wilt voorkomen, is het dus verstandig om de veerkrachtigheid goed in de gaten te houden. Twijfel je of je een nieuwe of ander kussen nodig hebt? Kom dan langs in één van onze winkels.

Vragen over het onderhouden van je hoofdkussen? Bezoek één van onze winkels. We helpen je graag op weg.

Verhoog je slaapcomfort en kies ook voor een dekbed dat helemaal bij je past. Bekijk de collectie dekbedden.