Zo houd je je bedtextiel in topconditie!

Handige onderhoudstips voor je bedtextiel

Fijn, nieuw bedtextiel!

Om zo lang mogelijk van je bedtextiel te genieten, delen we enkele onderhoudstips.

Sla je bed regelmatig open

Je verliest per nacht wel zo’n 250 milliliter vocht. Het bedtextiel zorgt ervoor dat het meeste vocht hierin trekt en niet in het dekbed, kussen of matras. Zorg er daarom voor dat je elke dag je bed even een half uurtje openslaat om het te laten luchten. Nog beter is het om tegelijkertijd ook een raam open te zetten. Hierdoor kan er frisse lucht naar binnen.

Buiten luchten

Laat het bedtextiel ook met enige regelmaat buiten luchten. Hang ze bijvoorbeeld aan het wasrek of leg ze op een schone tafel. Dit zorgt ervoor dat je bedtextiel weer fris aanvoelt. Leg het bedtextiel nooit in de volle zon, maar altijd in de schaduw om verkleuring te voorkomen. Door het bedtextiel te luchten, reinig je het niet. Daarvoor moet je het nog wel apart wassen. Je kunt wel eerst het beddengoed wassen en het vervolgens buiten laten drogen. Ook hiervoor geldt dat het droog moet zijn buiten en dat het bedtextiel niet in de volle zon mag drogen.

Bedtextiel wassen

Het beddengoed alleen uithangen is niet voldoende. Dit voelt misschien fris aan, maar zo blijven de bacteriën in de stof zitten. Je kan vrijwel al het beddengoed wassen. Check altijd het waslabel om te controleren op welke temperatuur je dit kunt wassen. Zorg ervoor dat je de lichtgekleurde stoffen scheid van de donkergekleurde stoffen. Daarnaast kun je een kreukherstellend programma gebruiken om te voorkomen dat je het beddengoed moet strijken. Kom je er niet helemaal uit met wassen? Vraag dan om advies bij ons in de winkel, we helpen je graag.

Strijken of sprayen?

Geen fan van strijken? Dan ben je zeker niet de enige. Nadat je het bed hebt opgemaakt kun je kreukels gladstrijken met behulp van een spuitfles gevuld met warm water. Spray een beetje over het gekreukte beddengoed en strijk het glad. Bij de meeste stoffen zul je zien dat het beddengoed ineens kreukvrij is. Voor een extra schoon gevoel kun je nog wat bed & bodymist of kussenspray gebruiken, zodat het bed lekker gaat ruiken.

Op welke temperatuur was je beddengoed?

Bij 60 graden dood je bacteriën en huisstofmijt, maar als je geen last hebt van allergieën en het beddengoed regelmatig wast, kun je het ook weleens op 30 of 40 graden wassen. Dat is een stuk beter voor het milieu.

Wanneer moet ik mijn bedtextiel wassen?

Ben jij iemand die het bed tweewekelijks verschoont of doe je het elke week? We zijn nogal verdeeld hierover. Het beste is toch om het beddengoed elke week te wassen. Zo blijft het hygiënisch om in te slapen. Zeker als het warm is buiten of als je het zelf snel warm hebt is het goed om hier op te letten. Je transpireert veel ‘s nachts, ook al heb je dat niet altijd door. Door het beddengoed elke week te vervangen hou je het lekker fris. Voor kussenslopen geldt hetzelfde. Als je last hebt van een vettige of onrustige huid raden we aan om deze dan twee of misschien zelfs drie keer per week te vervangen.

Vragen over het onderhouden van je bedtextiel? Bezoek één van onze winkels. We helpen je graag op weg.

Ben je helemaal tevreden met je bedtextiel? Ervaar nog meer slaapcomfort met nieuwe dekbedden en kussens.