Veel gestelde vragen

Het matras wat ik bij SLAAPKENNER heb gekocht ligt toch niet zo prettig, wat kunnen jullie hier aan doen?

Koop je bij ons een matras dan kijken we vanzelfsprekend samen eerst heel goed welk matras voor jou het meest geschikt is. Je lichaam moet altijd even wennen aan een nieuw matras en heeft hiervoor soms wat nachtjes nodig.

Blijkt dat je toch niet tevreden bent dan gaan we natuurlijk samen kijken naar een ander alternatief want wij willen niets liever dan dat jij lekker kunt slapen.

+

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een matras?

Of je nu kiest voor een schuimmatras of een matras met veren, de kwaliteit van de gebruikte materialen is allesbepalend. Een goed matras vormt zich naar je lichaam, mag niet te dun zijn en moet kunnen ventileren. Waar je voor kiest hangt af van je lengte, gewicht, slaaphouding, je bedbodem en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeur. Het is daarom heel belangrijk om te gaan proefliggen in de winkel en verschillende typen matrassen uit te proberen. Pas dan kun je de juiste keuze maken.

Slaapkenner Rademakers helpt je hier graag mee.

+

Welke soorten matrassen zijn er?

Matrassen kunnen worden onderverdeeld in koudschuim, traagschuim, latex, veren en gel matrassen.

Koudschuim matrassen
Koudschuim matrassen hebben een hoge veerkracht en duurzaamheid. Er zit wel veel kwaliteitsverschil in het gebruikte schuim. Dit heeft consequenties voor het ligcomfort. Bij Slaapkenner kunnen wij je hier goed over informeren.

Traagschuim matrassen
Traagschuim werkt drukverlagend, reageert op lichaamswarmte en geeft een gewichtsloos gevoel. Een goed traagschuim matras is niet goedkoop maar biedt veel ligcomfort en gaat lang mee. Een traagschuim matras combineert het beste met een latten-of schotelbodem.

Latex matrassen
Latex wordt onderverdeeld in synthetisch latex en natuurlatex. Natuurlatex ventileert beter dan synthetische latex. Een latex matras vormt zich goed naar de contouren van je lichaam en biedt over het gehele oppervlakte ondersteuning. Een latex matras combineert het beste met een latten-of schotelbodem.

Binnenvering matrassen
Een binnenveringmatras heeft een kern van metalen veren en is meestal afgedekt met een laag schuim of latex. In tegenstelling tot een pocketvering matras zijn de veren niet apart verpakt. Deze matrassen passen zich minder goed aan het lichaam aan.

Pocketvering matrassen
Bij een pocketveringmatras zijn alle veren afzonderlijk verpakt waardoor ze zich goed naar je lichaam kunnen vormen. Bovendien zorgen de veren voor een goede ventilatie. Belangrijk bij dit type matras is de afdeklaag. Hier kan veel kwaliteitsverschil in zitten. Een pocketveringmatras wordt vaak op een boxspring gebruikt . De veren in de boxspring en de matras versterken elkaar.

Gel matrassen
Er wordt de laatste tijd ook steeds meer gebruik gemaakt van gel wat verwerkt wordt in (pocketvering) matrassen. Dit materiaal zorgt voor een optimale drukverdeling, ventileert heel goed en voelt erg comfortabel aan.

Welk matras het beste bij je past hang af van jouw persoonlijke voorkeur, je lichaamsbouw, slaaphouding en bedbodem. Slaapkenner Rademakers helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.

+

Is mijn matras (nog) wel goed?

Een matras dat onvoldoende steunt biedt, kan klachten als rug- en nekpijn veroorzaken of verergeren.

Een te hard matras.
Is je matras te hard en lig je veel op je zij, dan ontstaan er teveel druk bij schouders en heupen. Lig je veel op je rug, dan krijgt je onderrug te weinig steun, en ontstaat er een holling. De wervelkolom komt in een onnatuurlijke houding te liggen met klachten als rugpijn tot gevolg.

Een te zacht matras.
Is je matras te zacht dan zakt je onderrug te ver door en komt er teveel spanning op de wervelkolom te staan. Ook dit kan rugklachten en spierpijn tot gevolg hebben.

Woelen en draaien.
Een te hard of te zacht matras verstoort bovendien je slaappatroon verstoren. Je moet je namelijk een stuk vaker omdraaien om spieren te ontlasten. Hierdoor word je ongemerkt steeds heel eventjes wakker.

Hoe kies je het juiste matras?
Een goed matras zorgt ervoor dat jouw wervelkolom de natuurlijke vorm behoudt 9 de zogenaamde ' S' vorm) of je nu op je rug of op je zij ligt.

De Slaapkenner slaapspecialist kan dit goed voor jou bepalen. Ga daarom nooit zomaar een matras zonder proef te liggen en je te laten adviseren. Maak een afspraak met Slaapkenner Rademakers voor een gratis check-up van je bed. wij adviseren je graag!

+

Hoe kies ik het juiste hoofdkussen?

Bij het kiezen van het juiste hoofdkussen zijn er een aantal zaken van belang.

- Slaap je op je zij, je rug of je buik (dit laatste wordt niet aangeraden)?
- Hoe stevig is je matras?
- Ben je allergisch voor bijvoorbeeld huismijt?

Jouw slaaphouding

Ben je een buikslaper?
Deze houding wordt afgeraden omdat de nek een te sterke knik maakt en de onderrug te veel uithold. Slaap je toch het liefs op je buik kies dan voor een laag en zacht hoofdkussen. Dit belast de nek het minst.

Ben je een zijslaper?
Kies voor een wat dikker kussen wat voldoende veerkracht biedt.
Houdt bij het kiezen van de juiste dikte rekening met de breedte van je schouders.

Ben je een rugslaper?
Kies voor een wat hoger kussen.Slaap je in deze houding dan is je rug meer gekromd dan bij andere slaaphoudingen. De kromming moet gecorrigeerd worden om je wervelkolom in de juiste, natuurlijke vorm te houden.

Je kunt kiezen voor een kussen met een extra ingebouwde neksteun.

Stevigheid matras
Bij een wat zachter matras zakken je schouders wat meer weg waardoor de ruimte tussen nek en schouder wat groter is dan bij een steviger matras. Een grotere ruimte vraagt om een wat dikker hoofdkussen.

Allergieën
Ben je allergisch voor bijvoorbeeld huismijt, dan is een hoofdkussen met een synthetische vulling een goede keuze.

Bij Slaapkenner Rademakers kunnen we je uitstekend adviseren over het juiste hoofdkussen en is het vaak mogelijk een hoofdkussen thuis uit te testen.

+

Welke soorten hoofdkussens zijn er?

Synthetische hoofdkussens
Synthetische hoofdkussens zijn flexibel en licht in gewicht. Groot voordeel van dit type hoofdkussens zijn de anti-allergische eigenschappen. Ook uit hygiënisch oogpunt, want een synthetisch hoofdkussen kan uitstekend uitstekend in de wasmachine gewassen worden.

Donzen hoofdkussens
Dons is een zeer zacht vulmateriaal met een hoge vormbaarheid en een groot vochtopnemend vermogen.Een dons kussen kun je dus heerlijk opschudden. De hardheid van veren en dons wordt bepaald door het percentage dons. Op een dons hoofdkussen slaap je heerlijk zacht en vederlicht.

Vormvaste hoofdkussens
Latex en traagschuim hoofdkussens staan bekend om hun vormvastheid. Doordat deze materialen hun vorm goed behouden geeft dit extra steun aan hoofd en nek. Nog meer steun geeft een kussen met een extra ingebouwde neksteun.

Slaapkenner Rademakers heeft een uitgebreid assortiment hoofdkussens en adviseert je graag over de mogelijkheden. Vaak kun je thuis een kussen uittesten zodat je zeker bent van een juiste keuze!

+

Welke soorten bedbodems zijn er?

De bekendste bedbodems zijn de boxspring (vertaald; bak met veren), de lattenbodem, schotelbodem en spiraalbodem

Boxsprings
Een boxspringbodem bestaat uit een bak van hout of metaal waarop stalen veren veren gemonteerd zijn. Dit kunnen bonell- of pocketveren zijn. Een boxspringbodem met bonellvering ventileert goed, maar heeft geen zonering, waardoor je meer op dan in de boxspring ligt. Een boxspringbodem met pocketveren heeft veren die per stuk in een zakje verpakt zijn, wat een betere ondersteuning en stabiliteit geeft. Voor echt maatwerk kies je voor een geprofileerde boxspringbodem met een aangepaste schouderzone.

Lattenbodems
Lattenbodems zijn goede matrasdragers, mits ze voldoende latten bevatten. De buiging van de lat zorgt voor ondersteuning en versterkt de werking van de matras. De betere lattenbodem heeft latten die individueel kunnen worden ingesteld en extra ondersteuning en ruimte bieden waar nodig. Een goede lattenbodem heeft een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk

Spiraalbodems
De spiraalbodem staat bekend als een degelijke, goed ventilerende bedbodem met een lange levensduur. Een spiraalbodem combineer je het beste met een matras met een hoog ligcomfort. De meeste spiraalbodems zijn namelijk niet voorzien van een zonering.

Schotelbodems
Een schotelbodem bestaat uit een frame met latten waarop kunststof schotels gemonteerd zijn. De schotels kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen. Doordat de schotels een groter oppervlakte hebben dan een lattenbodem is de ondersteuning heel gelijkmatig ondersteuning. Goede schotelbodems hebben een zone indeling en kunnen soepelere en steviger worden ingesteld. Er zijn ook schotelbodems waarbij de combinatie gemaakt wordt met latten.

+

Wat is Slaap eigenlijk?

Slaap is een toestand waarbij ons lichaam in de ‘ruststand’ staat en ons bewustzijn laag is. Omgevingsprikkels worden door onze hersenen geblokkeerd.

Onze slaap bestaat uit vijf fasen met elk een eigen hersenactiviteit hebben. Het slaapproces start met de lichte slaap, fase N1, waarin we wegdommelen en sluimeren.
Daarna volgt de overgangsfase naar de diepe slaap, N2. In deze fase worden we niet meer van ieder geluidje wakker.
In de diepe slaap, N3, zijn onze ademhaling en hartslag laag. Dit is de fase waarin ons lichaam zich herstelt van fysieke inspanning op de dag.

Na onze diepe slaap volgt de droomslaap, N4 ook wel de bekende REM slaap genoemd. In deze fase zijn onze spieren helemaal ontspannen maar werken onze hersens op volle toeren We dromen en verwerken informatie. Gemiddeld bestaat 15% van onze volwassen slaap uit REM slaap.

Na deze fase begint onze slaapcyclus weer opnieuw, tot de wekker gaat, of we vanzelf wakker worden.
Er wordt vaak gesteld dat de eerste 4-5 uur van onze slaap het meest waardevol zijn omdat we dan de meeste diepe slaap verkrijgen.

+

Waarom is slapen zo belangrijk?

De ‘ knappe kopen’ uit de slaaponderzoekswereld zijn er, ondanks het vele onderzoek wat al gedaan is, nog niet over uit wat nu precies de functie van slaap is.

Globaal wordt gesteld dat;

Slaap een belangrijke herstelfunctie heeft. Voor ons lichaam, in de vorm van rust voor onze spieren, en voor ons brein. Bepaalde delen van onze hersenen zouden tijdens onze slaap tijdelijk krimpen waardoor er meer ruimte ontstaat en schadelijke stoffen afgevoerd kunnen worden. Ook zou slaap zorgen voor een goede geheugenopslag.

Hoe slaap precies in elkaar steekt en wat haar belangrijkste functie is weten we echter nog steeds niet.Desalniettemin is er geen enkele discussie over het feit dat slaap heel belangrijk is voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Zonder slaap gaan we uiteindelijk dood en zonder voldoende, kwalitatief goede slaap ontstaan allerlei klachten. Variërend van concentratieproblemen, prikkelbaarheid en een verminderde lichamelijke weerstand tot een verhoogd risico op depressie, diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en dementie.

+
Page up