Kun je moeilijk in slaap komen? We geven je tips

Blog

Kun je moeilijk in slaap komen? We geven je tips

Kom jij moeilijk in slaap? Lig je met wijdopen ogen in bed te woelen en zie je het op je wekker steeds later worden? We geven je graag wat tips om je te helpen beter in te slapen.

Slecht inslapen kan verschillende oorzaken hebben. Lig je te piekeren of heb je pijn? Heb je een hele drukke dag gehad? Of is de oorzaak lawaai van een ander, door bijvoorbeeld snurken? Moeilijk inslapen is in ieder geval lastig en kan een behoorlijke bron van irritatie worden.

In het slechtste geval beland je in een vicieuze cirkel, waarin je steeds meer vermoeid raakt, snel overprikkeld en boos wordt en fouten gaat maken. Een slaapgebrek is slecht voor je gezondheid.

Slaapverwekkende tips

Wij geven je graag wat tips om gemakkelijker in slaap te vallen.

Op tijd je beeldschermen uit: televisies, telefoons en tablets geven een blauw licht af, die door je hersenen waargenomen worden als daglicht. Dit betekent dat het activerend werkt, in plaats van slaapverwekkend.

Zorg dat je lichaamstemperatuur omlaag gaat: dus die extra trui uit of de verwarming een tandje lager. Je lichaamstemperatuur daalt een graadje voordat je in slaap valt.

Ga niet in te fel licht zitten. Hoe meer licht, hoe actiever je lichaam word. Niks mis om het laatste uurtje voor het slapen gaan bij kaarslicht door te brengen.

Neem een lichte snack

Zorg niet dat je met honger naar bed gaat, maar ga ook niet zwaar zitten tafelen. Een lichte snack kan prima.

Heb je zorgen? Schrijf ze van je af. Pen en papier wachten wel totdat je alles hebt verteld. Daarna hoef je er niet meer aan te denken.

Als je last van geluid hebt, zijn oordopjes misschien een verlichting. Zorg er dan voor dat je goede kwaliteit hebt, die omgevingsgeluiden filteren, maar je wel wakker laten worden van de wekker.

Over de wekker gesproken: draai die even om. Als je op de tijd gaat letten, wordt het alleen maar lastiger om in slaap te vallen.

Is je bed nog goed?

En ondersteunt je matras jouw lichaam nog goed? En voldoet je hoofdkussen nog? Want als ze aan vervanging toe zijn, kunnen ze voor pijnklachten zorgen in je rug, nek en schouders. Ook niet heel bevorderlijk voor je nachtrust. Bij Altijd Goed Slapen geven we je graag advies op het gebied van slapen. Je bent welkom bij ons in Nederland.