Afvallen tijdens je slaap, kan dat?

Blog

Afvallen tijdens je slaap, kan dat?

‘Van goed slapen val je af’…..zeggen ze. Google maar, dan vind je de tip vanzelf. Maar is het zo simpel als dat het er staat? Ik doe mijn ogen dicht en ik word als supermodel wakker? Slaap heeft zeker invloed op je gewicht, maar het ligt wat genuanceerder. We leggen het uit.

Onderzoek naar afvallen tijdens slaap

De stelling is niet uit de lucht gegrepen, maar gebaseerd op een onderzoek van de University of Chicago. De universiteit heeft een groep mensen die met een dieet probeerden af te vallen, onderzocht op hun slaap- en eetgedrag.

Deze groep dieetvolgers ging een bepaalde periode 8,5 uur naar bed, waarbij ze gemiddeld ongeveer zevenenhalf uur sliepen. De andere periode gingen ze slechts 5.5 uur naar bed, waarbij ze ongeveer 5 uur en een kwartier sliepen.

Meer vetverlies bij voldoende nachtrust

Wat bleek? Ze verloren wel hetzelfde gewicht, maar de samenstelling was anders. Sliepen ze lang, dan bestond het verloren gewicht voor de helft uit vet en voor de helft uit eiwitten. Sliepen ze kort, dan was een vierde van het verloren gewicht vet en driekwart eiwit.

Daarnaast werd een ander feit geconstateerd. Zodra de diëtende deelnemers kort hadden geslapen ontstond bij hen meer aanmaak van het hormoon ghreline. Nooit van gehoord natuurlijk, maar dit hormoon regelt je eetlust.

Meer zin om te snacken na korte nacht

Dus kort slapen zorgt voor grotere eetlust en laat dat nou niet de eetlust voor appels en spruitjes zijn. Nee, bij een toename van ghreline krijg je meer zin in suiker en calorieën. Dus dan grijp je sneller naar cola, chocolade en chips en laat dat nou niet passen in een dieet.

Dus, ben je bezig met een dieet, zorg dan voor voldoende slaap, want dat draagt bij aan het vetverlies dat je zo graag wilt. Heb je hiervoor een nieuw bedkussenmatras of iets anders nodig? Neem eens een kijkje in onze collectie.